Amintiri din perioada intrauterină
Clientul a cărui poveste v-o relatez astăzi, și-a dorit să lucrăm pe o emoție care-l deranja foarte mult : teama pe care o simțea în situații conflictuale. Deși uneori, în situații de stres intens, este firească reacția de apărare a corpului nostru, manifestată extrem fie prin luptă simbolică ( „fight”), fugă („flight”) sau înghețare („freeze”), în cazul lui Valentin reacția de înghețare avea loc prea des, în momente banale ale activității zilnice , precum o discuție în contradictoriu la servici.
În cadrul regresiei, Valentin a intrat în contact cu senzații corporale pe care nu le înțelegea – inițial o stare de liniște și de „expandare”, urmată de un sentiment de „încarcerare” „teamă că nu are loc ”, senzație de presiune la nivelul picioarelor, și de apăsare pe cap și ceafă. Îi era dificil să exprime aceste senzații contradictorii, și părea că se conectează puternic la ele. Gândurile pe care le avea erau „vreau să merg mai departe”, „vreau să văd drumul”, „vreau să fiu ghidat”. Dificultatea de formulare a poveștii, însoțită de conectarea puternică la senzații, m-a dus cu gândul la perioada intrauterină, Valentin spunându-mi, cu o oarecare ezitare, că percepe că are 6 luni, dar încă nu se născuse.
În procesul terapeutic Valentin s-a întâlnit cu bebelușul nou-născut, pe care l-a îmbrățișat, dăruindu-i două cadouri prețioase – un pandantiv violet, încărcat de curaj, și un alt pandantiv albastru, care conținea spiritul de luptător de care bebelușul ar fi avut nevoie de-a lungul vieții sale. Procesul a fost încărcat de emoție, dialogul dintre bărbatul adult și bebeluș aducând la suprafață trăiri intense.
La finalul ședinței, l-am întrebat pe Valentin dacă are informații despre perioada sarcinii mamei, sau despre naștere, însă mi-a spus că nu. Surpriza a apărut însă mai târziu, când mi-a scris un mesaj, în care îmi spunea că a vorbit cu mama lui și a aflat că aceasta căzuse în timpul sarcinii (la 6 luni) într-un canal, lovindu-se destul de rău. După căzătură, bebelușul nu se mișcase deloc timp de 24 de ore, retrăgându-se într-o parte a corpului mamei. La naștere copilul avea o echimoză la nivelul capului.
Deși am schimbat numele pentru protecția confidențialității, îi mulțumesc lui Valentin pentru încrederea și curajul lui de a experimenta această fascinantă călătorie în trecut.
Credit foto: Winsker, Pixabay
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!