Criticul nostru interior – prieten sau dușman?

Am observat că, deși avem un dialog interior permanent cu noi înșine, de multe ori nu suntem conștienți de mesajele pe care ni le transmitem. E ca și cum am avea o voce interioară care comentează atât de des încât nici nu observăm când apare, dar avem o foarte mare încredere în ce ne spune.

E vocea aia care ne bate la cap cu mesaje de genul „nu te descurci”, „nu faci lucrurile bine”, „ceilalți sunt mai capabili decît tine”, „vezi, ți-am spus eu că iarași ai dat-o în bară”. E criticul nostru interior, și îl ascultăm cu sfințenie, pentru că avem impresia că ne ajută.

Când îi simt prezența, în dialogurile mele interioare, sau în cele cu clienții, verific dacă persoana este conștientă de apariția lui și de mesajele pe care i le transmite. Îl întreb pe client cam cât de des apare, ce îi spune, iar acesta îmi confirmă că „da, e tot timpul cu mine, m-am obișnuit cu el, sunt gândurile mele de fapt”.

Și atunci mai adresez o întrebare : „dacă ar spune aceleași lucruri despre copilul tău, sau o persoană dragă ție, cum ți s-ar părea?…”. În 100% din cazuri, omul îmi spune că niciodată nu ar transmite un astfel de mesaj unei persoane la care ține. În majoritatea situațiilor sunt reproșuri sau critici destul de dure.

Și atunci de ce o facem la adresa noastră?…De ce ni se pare acceptabil să lăsăm criticul interior să se bage când are el chef și să ne strice buna-dispoziție, cu mesaje nepotrivite, de multe ori chiar jignitoare?…Bineînțeles că există multe posibile răspunsuri la aceste întrebări, răspunsuri pe care le putem găsi în trecut, în persoanele sau relațiile pe care le-am avut în jurul nostru, în convingerile pe care ni le-am format despre noi, pe măsură ce ne-am lovit de provocările vieții.

Putem să descoperim aceste răspunsuri apelând la ajutorul cuiva din afară, cu care să discutăm, oglindind ce se întâmplă în interiorul nostru. Poate fi un prieten apropiat și de încredere, sau poate fi o persoană specializată, un psihoterapeut. Orice variantă ați alege, vă invit să deveniți mai atenți la mesajele pe care vi le transmiteți, și să observați dacă sunt mesaje iubitoare, înțelegătoare, sau dimpotrivă.

Credit foto: 272447, Pixabay

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *