Ce este hipnoza si ce poate adresa?

Atunci când discutăm despre hipnoză, există o serie de întrebări pe care mi le adresează clienții și care apar mai frecvent decât altele.

Ce este hipnoza?

Psihologii o numesc o „stare de conștiință modificată” și o plasează în categoria unor fenomene precum visele sau somnul. Lăsând la o parte definiția academică, hipnoza este o stare pe care o întâlnim frecvent în viața de zi cu zi, foarte asemănătoare visării cu ochii deschiși.

Voi adormi în cadrul ședinței?

Clientul nu adoarme, este conștient și își aduce aminte de tot ce se întâmplă. În cadrul regresiei se folosește o stare de hipnoză de profunzime medie, foarte asemănătoare celei în care mergem pe un drum pe care îl cunoaștem foarte bine, și nu știm exact cum am ajuns la capătul lui, fiind foarte absorbiți de gândurile noastre.

Oare pot să fiu hipnotizat?

Marea majoritate a oamenilor are capacitatea de a intra în aceste stări, așadar pot fi hipnotizați. Bineînțeles, e important să-și și dorească acest lucru 😊

Există riscuri în hipnoză?

Hipnoza este un proces sigur și, așa cum am menționat deja, aproape toți intrăm în stări de hipnoză zilnic. Anumite riscuri apar doar în cazurile în care terapeuții nu sunt pregătiți corespunzător.

Există contraindicații?

Da, există contraindicații : anumite boli psihice, femei însărcinate, epilepsie sau boli cardiace, copiii sub 18 ani, etc. Verific aceste contraindicații și, în cazul în care ele apar, discut de fiecare data cu clientul.

Ce este hipnoza regresivă?

Hipnoza regresivă este o abordare terapeutică, cu ajutorul căreia putem accesa informații inaccesibile minții conștiente, în scopul conștientizării și integrării lor. În acest proces hipnoza funcționează ca o „poartă de intrare” către anumite amintiri sau imagini aduse de inconștient, asigurând totodată starea necesară de concentrare interioară pe durata ședinței.

Regresia este o călătorie în trecut: cel al vieții actuale, perioada intra-uterină sau chiar viețile anterioare (pentru cei care cred în acest concept). Procesul funcționează însă în egală măsură și pentru cei care nu cred în reîncarnare, inconștientul aducând la suprafață imagini sau povești cu rol de vindecare.

Iată câteva dintre aspectele care pot fi adresate cu ajutorul hipnozei regresive:

  • probleme emoționale care ne copleșesc sau ne consumă: frică, mânie, rușine, vină, tristețe, etc;
  • gestionarea emoțiilor legate de pierderea persoanelor dragi;
  • anxietate sau atacuri de panică;
  • gânduri perturbatoare;
  • coșmaruri repetitive;
  • probleme pe care le avem în relațiile cu ceilalți, acasă sau în viața profesională;
  • fobii sau obsesii;
  • dificultăți în gestionarea stresului;
  • simptome fizice inexplicabile, verificate medical, însă fără diagnostic clar.