Dificultatea de desprindere de relațiile toxice

Dificultatea de desprindere de relațiile toxice

Astăzi vreau să scriu câteva cuvinte despre dificultatea de desprindere de relațiile toxice. Probabil că ați trecut prin astfel de experiențe, sau aveți în jurul vostru oameni care se confruntă cu ele. Relații în care nu te simți bine, în care interacțiunile cu celălalt aduc la suprafață emoții precum furie, frică, deznădejde, vină, rușine, etc. Relații în care nevoile tale nu contează sau nu sunt înțelese. Relații care aduc oboseală și tristețe.

Uneori este foarte dificil să te desprinzi de ele, chiar dacă mintea conștientizează ca nu sunt benefice, chiar dacă îți dorești atât de mult să renunți, pentru că există în fundal acele emoții care preiau controlul. Adeseori, lucrând cu clienții, aceștia „retrăiesc” vechi experiențe din copilărie în care firul roșu este exact acea emoție. Emoțiile în sine nu sunt un lucru rău, pentru că ele ne semnalizează ceva, ne atrag atenția că acolo sunt niște dorințe sau nevoi neîmplinite.

Pornind de la relația curentă, clientul călătorește spre copilul de la diferite vârste, care și-ar fi dorit cu disperare să fie protejat, iubit și acceptat necondiționat, dar care în schimb a experimentat doar firimituri de iubire, reproșuri, accese de furie, abuzuri. Copilul care, crescând, a primit mesajul că nevoile lui nu sunt importante și că situațiile prin care a trecut constituie „normalitatea”. Vă puteți imagina cât de greu este pentru acel copil să accepte și să integreze trecutul, pentru a se putea desprinde de el.

Fiți atenți dacă, într-o relație, vi se transmit constant mesaje precum: „nu ești bun/ă de nimic”, „fără mine nu te-ai descurca”, „din cauza ta se întâmplă toate lucrurile astea”, „e vina ta că lucrurile nu merg bine”, „ai noroc că mai stau cu tine”, „toate astea sunt doar în capul tău”, etc. Încercați să observați cât de frecvente sunt aceste mesaje și ce emoții stârnesc ele în interiorul vostru. Este posibil ca aceste mesaje să fie de manipulare emoțională. Fiți de asemenea atenți atunci când starea pe care o experimentați în relație este una de permanentă confuzie, dezorientare. Dacă aveți prieteni de încredere și dacă simțiți că acest lucru vă poate ajuta, apelați la ei și împărtășiți aceste trăiri. De asemenea, psihoterapia este un demers extraordinar de util atunci când treceți prin genul acesta de situații.

Înțeleg și empatizez cu persoanele care se luptă să se desprindă dintr-o relație toxică. Adeseori, e un proces de durată. Le admir voința și curajul de a o face. Nu este un lucru ușor, și fiecare mică izbândă contează. Pentru că fiecare victorie personală e o afirmare și o validare a nevoilor acelui copil interior, ignorat atâta amar de vreme.

Credit foto: Ben_Kerckx, Pixabay

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *