Frica noastră cea de toate zilele
Mi se pare că trăim într-o împărăție a fricii, în care această emoție este suveranul suprem, un dictator crud care ne copleșește și ne controlează. Parcă e din ce în ce mai prezentă în viețile noastre, adusă la suprafață de evenimentele din jur sau de departe: criza refugiaților sirieni, epidemii cu virusuri necunoscute, violență accentuată, tulburări și manevre politice, șamd.
De-a lungul evoluției umane, frica a avut un important rol adaptativ, fiind generată de nevoia de a rezolva o situație periculoasă. Frica extremă ne-a împins să reacționăm într-un anume fel, ca să ne protejăm: fie să luptăm, să fugim, sau chiar să „înghețăm”, atunci când nici o altă variantă de salvare nu mai era posibilă. Sunt răspunsuri psihologice automate, inconștiente, dictate de nevoia de supraviețuire. E ca și cum sistemul nostru nervos ar prelua frâiele, dând mintea la o parte, spunându-i „lasă-mă pe mine, că știu ce e de făcut, am o experiență de milioane de ani în gestionarea a astfel de situații”. Reacții automate.
Însă pe măsură ce am avansat ca civilizație, pericolele legate de supraviețuire s-au împuținat. Cu toate acestea, pare că frica nu se diminuează, ci dimpotrivă. Percepem că există amenințări în absolut tot ce ne înconjoară, e ca și cum senzorii noștri s-au dereglat, și-au micșorat pragul de sensibilitate și reacționează la orice stimuli.
Și atunci când teama este cuplată cu senzația de neputință, așa cum se întâmplă și în cazul COVID-19, ea atinge nivele paroxistice, declanșând reacții extreme. E o situație în care simțim că ne pândește un pericol grav (teamă), căruia nu știm cum putem să-i facem față (neputință) și atunci parcă toată logica noastră se suspendă și nu mai funcționează. Reacții automate.
Cum putem gestiona frica asta, reacțiile astea pe care nu le înțelegem?…Dacă simțim că îngrijorarea ne copleșește, putem apela la ajutor specializat. Există diferite tipuri de psihoterapie, e important să găsiți metoda cu care rezonați cel mai bine. Și tehnicile de relaxare pot ajuta, meditațiile ghidate de detensionare, tehnicile de mindfulness, exercițiile fizice, sportul. Uneori oamenii se descarcă scriind în jurnal, sau discutând cu cei apropiați. Multe persoane apelează în astfel de momente la credințele lor religioase, găsind sprijin în filosofiile acestora. Și, în anumite cazuri mai accentuate, inclusiv medicația prescrisă în urma unui consult specializat poate fi de ajutor.
Avem variante și putem apela la ele.
Vă doresc să regăsiți liniștea în viețile voastre și să vă bucurați de clipele prețioase în compania celor dragi!…
Credit foto: Pexels, Pixabay
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!