Hipnoză regresivă

Pentru clienții care vin întâia oară, o ședință de hipnoză regresivă are trei părți și durează aproximativ două ore.

În prima parte explic în detaliu cum funcționează procesul și adresăm eventualele întrebări pe care le are clientul. De multe ori oamenii nu știu la ce să se aștepte, așa că povestesc ce e hipnoza, ce modificări au loc la nivelul cerebral, psihic și fiziologic. Sunt câteva mituri despre hipnoză pe care le demontez. Descriu apoi mecanismul regresiilor, cum se simte procesul, unele tehnici pe care le folosesc, etc.

Chiar dacă unii din clienți sunt familiarizați cu aceste aspecte, e important să ne asigurăm că avem un numitor comun și că nu există diferențe de înțelegere. De multe ori este necesar să clarific și deosebirile dintre hipnoza de scenă (ce vedem la televizor) și hipnoza terapeutică. Bineînțeles că încurajez clienții să-mi adreseze orice întrebări sau neclarități ar avea. Această parte durează cam 15 minute.

În a doua parte a ședinței discutăm în detaliu despre obiectivele clientului. Mă ajută să înțeleg mai multe despre provocările cu care se confruntă, contextul de viață, biografia și ce își dorește să obțină în urma terapiei. Înaintea ședinței rog clientul să completeze un chestionar cu câteva întrebări de rutină, care mă ajută să mă pregătesc în avans, așa că de multe ori abordăm și informațiile cuprinse acolo, mai ales dacă sunt necesare completări sau clarificări. Această etapă durează cam 15-20 de minute. Bineînțeles, toate datele și informațiile sunt confidențiale.

Partea a treia este regresia propriu-zisă. Putem intra în regresie fie printr-o meditație ghidată, fie prin alte tehnici, mai rapide, care utilizează emoțiile, gândurile sau senzațiile clientului. Fie că accesăm amintiri din viața curentă, sau din alte perioade, încercăm să le explorăm în detaliu pentru a înțelege ce a experimentat persoana în acele momente. Nu insist asupra detaliilor „istorice” (vârsta, perioada sau locația geografică în care se desfășoară evenimentul), ci ne concentrăm asupra trăirilor, gândurilor și senzațiilor care și-au lăsat amprenta asupra psihicului.

Explorarea este un element important, însă procesul continuă cu partea de procesare terapeutică, esențială pentru obiectivele pe care și le dorește beneficiarul. Aceasta este diferența majoră între o regresie terapeutică și o simplă „călătorie” în trecut. Abordarea terapeutică presupune aplicarea unor strategii de acceptare, integrare sau transformare a acelor aspecte care-l deranjează pe client.

Mulți oameni mă întreabă cum se „simte” o regresie, dacă o să vadă imagini, o să adoarmă sau la finalul ședinței o să-și amintească detalii despre ce s-a întâmplat. Nu este ca la Cinemax, adică „full HD”. Foarte puțini sunt cei care pot închide ochii și să „vadă” efectiv imagini. Majoritatea conectează mai degrabă pe alte căi, simt senzații corporale, emoții sau pur și simplu știu că o anumită informație este acolo. Mai sunt și persoane care văd imagini, dar sunt destul de rare.

Ședințele pot merge bine din punct de vedere terapeutic, chiar dacă persoana nu vizualizează nici o imagine, în schimb conectează foarte bine cu emoțiile sau senzațiile corpului. Clientul nu adoarme într-o regresie, își aduce aminte de absolut tot și este conștient de ce se întâmplă.

Ce ajută foarte mult este ca beneficiarul regresiei să-și dea voie să intre în joc, să comunice ce simte, chiar dacă i se pare că nu e important sau că inventează. Adeseori „invențiile” nu sunt de fapt invenții, ci produse ale subconștientului nostru și pe măsură ce clientul își dă voie să le exprime, ele capătă un sens și un contur.

Ședința de regresie se finalizează cu ieșirea din starea de hipnoză. Îi ofer sprijin clientului să se „reajusteze” la momentul prezent, și are loc o discuție sumară asupra experienței acestuia din cadrul întâlnirii. Stabilim totodată și pașii următori, oferind câteva recomandări legate de modul în care persoana poate contribui la consolidarea efectelor regresiei de-a lungul zilelor următoare.

În funcție de complexitatea aspectelor pe care lucrăm, pot fi necesare mai multe ședințe. De regulă, ședințele se programează la o distanță de 10 zile – 2 săptămâni. Prețul unei astfel de ședințe este de 450 RON.

Pentru programări și detalii suplimentare, vă invit să mă sunați sau să-mi trimiteți un mesaj prin intermediul formularului de mai jos.