Anxietatea, un bagaj cărat peste ani

Alexandra a venit la cabinet cu dorința de a-și reduce anxietatea, care adeseori era însoțită de o senzație deranjantă de tensiune la nivelul musculaturii picioarelor.

După partea introductivă în hipnoză, în care am folosit o tehnică de relaxare, Alexandra a perceput imaginea unei dușumele de lemn. În astfel de situații, în care clientul „vede” un singur obiect sau o imagine care-i captează atenția, încercăm să „lărgim cadrul”, astfel încât, treptat, percepția să includă din ce în ce mai multe detalii, în jurul acelui obiect inițial.

Extinzînd imaginea, Alexandra a perceput interiorul unei camere cu geamuri mari, în care se afla un băiețel speriat. Sigur și trist, gândul care-l măcina era că prietenii lui evrei fuseseră luați de acolo.

Explorând în continuare, am dezvăluit povestea acestui copilaș care, după ce-și pierde familia într-un bombardament, ajunge pe front la o vârstă fragedă și se confruntă cu ororile războiului. Ud și murdar, în tranșee alături de mulți răniți, simte prezența permanentă a morții în preajma lui. Senzațiile pe care le are sunt de alertă permanentă și de teamă de moarte.

În urma unei explozii, este rănit la mâini, șolduri și picioare. Reușește însă să supraviețuiască războiului, iar următoarea scenă îl regăsește într-un pat de spital, copleșit de teama de a nu înebuni din cauza traumelor suferite. Nu reușește să-și întemeieze o familie și moare singur, tot într-un spital, din cauza unei boli (diabet) și probabil a unor complicații datorate amputării picioarelor. Emoțiile pe care le duce cu el din acea viață sunt cele de teamă, tristețe și singurătate.

Lecția acelei vieți a fost ca personajul să învețe să trăiască singur, iar legăturile cu viața curentă erau date de aceleași emoții: tristețe și neliniște. Am lucrat terapeutic și pe senzația de încordare de la nivelul picioarelor, pe care am conectat-o cu faptul că acestea fuseseră amputate din cauza diabetului.

Alexandra mi-a scris după ședință să-mi spună că s-a simțit mai agitată în acea zi, însă a dormit foarte bine și s-a trezit cu multă energie și optimism ? O îmbrățișez cu mare drag și-i mulțumesc pentru încrederea acordată.

Să aveți o săptămână cu soare blând și bucurie în suflete!…

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *