Efectele ședințelor de regresie

Astăzi vă voi povesti un pic despre efectele ședințelor de regresie.

Terapia prin regresie este, de regulă, o terapie de scurtă durată. Lucrăm pe anumite simptome și măsurăm progresul de la o ședință la alta. Bineînțeles că evoluția stării clientului depinde de un număr mare de factori, ceea ce înseamnă că rezultatele diferă de la o persoană la alta. Sunt și situații în care terapia nu funcționează – în aceste cazuri încurajez clientul să încerce alte tipuri de terapie cu care rezonează mai bine.

Ce se întîmplă între ședințe?…În mare, sunt trei categorii de reacții:

  1. Cele în care există îmbunătățiri imediate ale simptomelor. Spre exemplu, dacă persoana și-a dorit să lucrăm pe fobia de apă, iar la începutul terapiei îmi povestea că nu se poate apropia de nici un fel de suprafețe acvatice (lacuri, ape curgătoare, mare, etc) pentru că se simte absolut terorizată, o îmbunătățire imediată este că persoana se poate apropia de apă, însă nu-și dorește să intre în ea. Frica s-a atenuat semnificativ, însă nu a dispărut complet. Mai este nevoie, așadar, să lucrăm în continuare pe simptom.
    Mai există și situații ideale în care frica dispare complet, însă adeseori schimbările nu se întîmplă de pe o zi pe alta, ci după 3-4 săptămâni. Am clienți care mă sună după câteva luni de la ședință, să-mi spună că un anumit simptom a dispărut complet, iar ei nici nu și-au dat seama de asta. Procesele funcționează foarte subtil și de aceea nu programăm ședințele următoare mai devreme de 2-3 săptămâni, ca să putem observa orice modificări ar apărea.
  1. Cele în care simptomele se accentuează între ședințe. Am observat că acest lucru se întîmplă mai ales în cazul clienților cu care lucrăm pe anxietate. După ședință, clientul se simte mai agitat decât înaintea acesteia. Bineînțeles că între ședințe păstrez legătura cu clienții și-i încurajez să mă țină la curent cu evoluția stării lor. Dacă simptomele se accentuează, e de bine😊, pentru că înseamnă că am reușit să „atingem” ceva în terapie. E ca și cum am trage capacul de pe oala cu presiune, iar aburul iese cu putere afară. Accentuarea simptomelor este trecătoare, durează câteva zile, iar ce este interesant este că după aceea, clientul revine la un nivel al anxietății sub cel de pornire.
  2. Cele în care nu se întâmplă nimic după ședințe, după o perioadă de câteva săptămâni. În aceste cazuri, dacă am făcut 2-3 ședințe și nu există efecte, probabil că terapia nu funcționează, caz în care sfătuiesc clienții să se îndrepte înspre alte tipuri de terapie.

De aceea mi-este dificil să le răspund clienților atunci când mă întreabă, la începutul terapiei, cam de câte ședințe ar avea nevoie. Le răspund că nu știu, însă ce putem să facem este să încercăm. Și le ofer, de-a lungul întregului proces, tot sprijinul meu, astfel încât să simtă că nu sunt singuri în această călătorie.

Vă doresc o săptămână liniștită, de conectare cu sufletul și cu bucuria de a trăi!…

Imaginea : Alexas Fotos, Pixabay

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *